Sunati-ne: 0365-882845

100 de ani, 100 de glasuri în 100 de secunde

Data: 30-11-2018

100 de ani de la Marea Unire, transpuși în cântec de câte 100 de glasuri de la fiecare nivel de clasă primară, în câte 100 de secunde de patriotism muzical au îmbrăcat haina unui proiect educațional în care s-au implicat cei mai mici elevi ai școlii noastre.

Scopul proiectului ,,100 de ani, 100 de glasuri în 100 de secunde” este de a marca Centenarul Marii Uniri, de a evidenția rolul primordial al spiritului identitar național, prin implicarea elevilor claselor primare în activitățile și manifestările desfăşurate în unitatea noastră, promovând educaţia şi valorile ei autentice, promovând, prin cântec, sentimentul patriotic .

La începutul activității copiii au format o uriașă flamură roș-galbenă-albastră, interpretând apoi melodii străvechi.Cântecele au adunat în ele lacrimia și toate speranțele maicilor, au unit inimile în clipele de grea cumpănă, trecând precum pasărea cerului peste graniți vremelnice și desăvârșind bogăția, armonia și frumusețea tălmăcirii limbii române, în al cărei cuvinte putem auzi parcă vuietul luptelor, foșnetul pădurilor, murmurul izvoarelor, legănarea holdelor și cântecul mamei lângă leagănul copiilor.

Aceste cântece și-au câștigat un loc aparte în sufletul românilor pentru că în ele se recunoaște întregul neam românesc, cu istoria, cu toate durerile și dorurile lui, cu cei spre care și-a îndreptat speranța de mai bine.


Suflete mari și minți luminate au regăsit peste timp, lângă vechile altare, la preoții și învățătorii satelor, cântecele neamului. Glasuri proaspete și gingașe de copii le cântă în școli, le cântăm cu toții la ceas de cumpănă ori de sărbătoare, le cântăm de câte ori sufletul ne-o cere.

înapoi